Top 25 beste SEO tools

Geschreven door: Daphne
Last updated Oct 31, 2022

Zie je door de bomen het bos niet meer met honderden beschikbare SEO tools? We hebben de verschillende gratis en betaalde tools waar wij mee werken voor je op een rijtje gezet.

Haal er je voordeel uit. En.. goed te weten: deze lijst is niet heilig. Iedere SEO specialist heeft altijd een paar eigen favorieten;)

Komt ‘ie.

 

Een paar gratis basis SEO tools:

 

1. Google zoeken (Google Search)

Dankzij de zoekfuncties en suggesties van Google Search kan je de meest relevante informatie vinden op basis van je zoekopdracht. Wij gebruiken deze altijd als één van de eerste in ons onderzoek. Vooral de suggesties brengen ons altijd weer op nieuwe ideeën.

2. Google Analytics

Google Analytics is een van de beste gratis SEO-tools die elke SEO specialist zou moeten gebruiken. Het biedt veel handige gegevens over een website, zoals het aantal sitebezoeken, verkeersbronnen, demografische gegevens over de locatie, zoekopdrachten op de site (handig ook voor Keywords!), Site content en meer.

3. Google Search Console

Google Search Console is een gratis service die wordt aangeboden door Google. Hiermee kun je de aanwezigheid van je site in de zoekresultaten van Google bijhouden en onderhouden. Daarnaast kun je problemen met je aanwezigheid in de zoekresultaten oplossen. Bruikbaar!

4. Google Trends

Met Google Trends blijf je op de hoogte van de nieuwste trending zoekopdrachten en kan je Google-gegevens gebruiken om artikelen te maken. Year in Search kan ook handig zijn – al vinden we deze niet altijd even ‘neutral’ hmmm.

5. Google Page Speed  en/of de Measure-tool van Google

PageSpeed ​​Insights (PSI) rapporteert over de prestaties van een pagina op zowel mobiele als desktop en geeft suggesties over hoe die pagina kan worden verbeterd.

6. Google Search – Rich Result test

De Google Search – Rich Result test gebruiken we om te zien welke Google-rijke resultaten voor je pagina kunnen worden gegenereerd. Je kan hier ook een voorbeeld bekijken van hoe uitgebreide resultaten eruit kunnen zien in Google Zoeken (Google Search).

7. Schema Markup Validator

Onmisbaar! Schema Markup Validator, opgericht door Google, Microsoft, Yahoo en Yandex gebruik je om je gestructureerde gegevens te testen.

 

Voorbeelden van geavanceerde SEO tools:

 

8. Semrush, een Award-winning tool voor iedere SEO uitdaging

Met 55+ tools en reports een van onze favorieten! Van Keyword Research, On-Page SEO, Concurrenten aanlyses, Local SEO.. Je kunt het zo gek niet bedenken of SemRush heeft er over nagedacht. En ze zijn dol op beta’s testen. We love it!

9. De toolset van Ahrefs

Ahrefs is een all-in-one toolset met een Site-audit, Siteverkenner, Trefwoordenverkenner, Inhoudverkenner en Rangvolger.

10. SE Ranking

Ze zeggen zelf: een 100% nauwkeurige zoekwoord rank tracking. Met SE Ranking kunt controleren hoe je website scoort in de zoekresultaten; per land, per regio of per stad. Of Backlinks, Concurrenten, een Audit… Niet onze favoriet maar leggen SE Ranking er wel altijd even naast.

 

10. Local Falcon

Je locatie wordt weergegeven in het Google Map 3-pack… of niet. En als dat niet het geval is, heb je geen enkele zichtbaarheid in de lokale zoekopdracht. Tegenwoordig heeft meer dan de helft van de zoekopdrachten op internet een lokale bedoeling. Deze tool is handig voor zoekwoordrangschikking voor locaties, concurrerende rangposities en SoLV-rapporten tonen Share of Local Voice.

12. GTmetrix

Met GTmetrix zie je hoe je site presteert, waarom deze traag is en krijg je allerlei optimalisatie tips en mogelijkheden.

13. Ubersuggest

Ubersuggest helpt je met het genereren van keyword ideeën voor je content marketing strategie en productie. (we krijgen bij Ubersuggest alleen wel altijd een beetje kippevel hoe zelf marketing voeren;) Wijzelf gebruiken de PlugIn bij ieder onderzoek.

14. Moz Pro for SEO

Moz Pro, zeker ook een van onze favorieten. Keyword Research, Rank tracking, Site crawl, Content optimalisatie, Link research en Analytics & reporting.

15. Mangools

Met Mangools vind je oa. Keywords, SERP voor locaties, Rankings, handig voor Backlinks en check je je website Authority Score en die van je concurrenten.

16. Keyword Hero

Must have! Keyword Hero werkt goed voor Local SEO maar kan ook bijvoorbeeld behoorlijk wat Google Analytics (Not Provided) vervangen met echte zoekwoorden. (niet alle maar genoeg om er blij van te worden)

17. Also Asked

Krijg inzicht in de zoekintentie met live, geospecifieke ‘Mensen stellen ook’-vragen met Also Asked. Brengt daarnaast relaties tussen onderwerpen visueel in kaart met gegenereerde grafieken. Vinden wij altijd fijn ter ondersteuning van onze analyses.

18. Answer the Public

Ontdek wat mensen zoeken over…
AnswerThePublic kijkt naar autocomplete-gegevens van zoekmachines zoals Google en haalt vervolgens elke nuttige zin en vraag uit, die mensen rond je zoekwoord stellen.

19. Screaming Frog

Wil je slim werken? Dan is Screaming Frog SEO Spider een topper. Een websitecrawler die helpt de onsite SEO te verbeteren door gegevens te extraheren en audits uit te voeren voor veelvoorkomende SEO-problemen. Je kunt tot 500 URL’s gratis crawlen. Voor de geavanceerde functies moet je even een licentie aanschaffen. De moeite waard vinden wij.

20. Majestic

Majestic. Alles voor je Links!

 

En een paar handige SEO PlugIns:

 

21. Keyword Everywhere

Handig. Zo tonen ze maandelijks zoekvolume, CPC en concurrentiegegevens van zoekwoorden op meerdere websites. Keyword Everywhere.

22. Redirect Path

De HTTP Header en Redirect Checker voor SEO.

23. SEO Peek

Een snelle blik op je On-page SEO met SEO Peek.

24. Similarweb – Traffic Rank & Website Analysis

Snel en makkelijk gluren bij de buren. Handig met Similarweb.

25. Tag Assistent

Je kunt met Tag Assistent een URL van je site invoeren om fouten op te sporen in alle Google-tags op jouw domein.

 

Dat was ‘m. We hebben niet alle tools genoemd maar vonden de lijst zo wel lang genoeg. En goed te weten, we wisselen regelmatig (per klant / branche). Deze lijst is dus niet heilig.

Meer weten over Lokale SEO tools die wij inzetten? Lees dan  “Top 15 local SEO Tools“.

Vind je SEO nog steeds leuk na het lezen van deze tool-list? Niet normaal. Misschien moeten we dan eens praten. We zijn altijd op zoek naar nieuwe SEO gurus.

 

Nieuwsgierig?

We vergroten de zichtbaarheid van je merk en producten en dragen zo bij aan een hogere conversieratio, wat meer waarde oplevert. Bellen? Mailen? We helpen je graag op weg.

Bel met Daphne op: 06-24 77 78 01
of Frank op: 06-14 01 33 07

Geschreven door: Daphne

Onderwerpen: Lokale SEO | SEO | SEO tools